Chandler Ceviz Bahçesi Kurma

Chandler Ceviz Bahçesi Kurma

Chandler ceviz, yüksek verimliliği ile dikkatleri çeken bir türdür. Öyle ki, profesyonel olarak kurulan 10 dönümlük bir bahçeden, 5 tondan fazla ceviz alınır. Ancak yüksek verimlilik için bahçenin doğru olarak kurulması ve ilk aşamada hatalar yapılmaması gerekir. Aksi durumda bu dönemde yapılacak hatalar, uzun yıllar verimliliğin düşük olmasına neden olur.

Chandler ceviz bahçesi kurma, kendi içinde bazı aşamalardan oluşur. Arazinin hazırlanması, dikim planlamasının yapılması, sulama sisteminin kurulması, fidanların dikimi ve bakımı gibi aşamalar izlenerek ceviz bahçesi kurulumu tamamlanır.

 

Arazinin Hazırlanması

Chandler ceviz bahçesi kurmak için ilk olarak arazinin hazırlanması gerekir. Arazinin farklı noktalarındaki farklı derinliklerinden toprak örnekleri alınır ve bunların analizi yaptırılır. Toprak analizi ile toprağın genel durumu net bir şekilde görülür. Buradan elde edilecek sonuçlara göre kullanılacak gübre türü ve miktarı belirlenir.

Araziye, belirlenen gübre türü atılır ve daha sonra derin sürme yapılır. Derin sürme, atılan gübrenin toprağa karışmasını ve 50-60 cm derinliğe kadar gitmesini sağlar. Ayrıca toprak alt direncini de kırar. Böylece fidanların kök gelişimleri çok daha etkili bir şekilde gerçekleşir.

 

Dikim Planlaması ve Çukur Açımı

Arazinin hazırlanmasının ardından dikim planlamasına geçilir. Burada en önemli husus dikim aralığının belirlenmesidir. Arazinin eğimi dikkate alınarak dikim aralığı 8x8 m veya 7x7 m olacak şekilde belirlenmelidir. Eğer sık dikim yapılacaksa dikim aralığı8x4 m veya 7x3,5 m şeklinde de olabilir.

Dikim aralığından sonra fidanların dikileceği çukurlar açılmalıdır. Çukurların derinliği ve genişliği 60-70 cm olmalıdır. Çukurların bu şekilde geniş açılmasının nedeni, kök gelişiminin desteklenmesi içindir.

 

Sulama Sisteminin Kurulması

Yüksek verimlilik için kurulacak bahçede mutlaka sulama sisteminin bulunması gerekir. Suyun etkili şekilde kullanılması için genellikle damlama sistemi tercih edilir. Damlama sulama sistemi ile sulama hem çok kolay hem de etkili şekilde gerçekleştirilir.

Sulama sistemi için arazi yakınlarındaki su kaynakları kullanılabilir. Ancak böyle bir su kaynağı yoksa sondaj ile araziye su çıkarılır. Böylece bahçenin su ihtiyacı kalıcı olarak çözülmüş olur.

Sondaj ile bulunan suyun çıkarılması için elektrik enerjisine ihtiyaç duyulacaktır. Bu ihtiyacın karşılanması için güneş enerjisi sistemi kurulur. Güneş enerjisi sistemi, bahçedeki diğer elektrik ihtiyaçlarını da karşılamış olur.

 

Fidanların Dikimi

Fidanlar, daha önce hazırlanan çukurlara dikilir. Dikimden önce çukurlara leonardit veya yanmış hayvan gübresi atılmalıdır. Doğru miktarda atılacak yanmış hayvan gübresi, fidanların gelişimlerini olumlu etkiler. Dikim sırasında aşılı bölümün tamamen toprak altında kalmamasına dikkat edilmelidir.

Fidanların dikimi tamamlandıktan sonra can suyu verilir. Ayrıca ilk günlerde fidanların tutması için arazinin bulunduğu bölgedeki iklim ve hava sıcaklığına göre sık sulama yapılması gerekebilir. Daha sonraki dönemlerde ise sulama sıklığı azaltılır.

 

Ağaçların Bakımı

Bahçe kurulumundan sonra ağaçların bakımlarının doğru şekilde yapılması, elde edilecek verimlilik için oldukça önemlidir. Chandler ceviz fidanları, orta kuvvette büyüyen bir türdür. Doğru sulama ve gübreleme ile 7-8 yılda ideal verimliliğine ulaşacaktır.

Bu süreçteki en önemli hususlardan birisi de budamadır. Fidanların profesyonel budama ile doğru taç oluşturmaları sağlanmalıdır. İlk yıllarda budama ile ağaca şekil verilir.

İdeal verimliliğe fidanların hızlı bir şekilde ulaşması için ilk yıllarda gelişimlerine ağırlık verilir. Bunun için ilk 3 yıl, ağaçların meyveleri fark edildikten sonra nazik bir şekilde koparılır. Böylece ağaçlar, kuvvetlerini meyvelerine değil, büyümelerine verir.

Chandler ceviz bahçesi kurma genel hatları ile bu şekildedir. Siz de profesyonel chandler ceviz bahçesi hizmetlerinden yararlanmak ve ceviz yatırımı yapmak istiyorsanız, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.