Chandler Ceviz Fidanı Bakımı

Chandler Ceviz Fidanı Bakımı

Chandler ceviz fidanı bakımı; budama, sulama, gübreleme, ilaçlama ve diğer bakım işlemlerinden oluşur. Bakımın doğru ve zamanında yapılması, hem ağaçların daha hızlı gelişmesini hem de yüksek verimliliğe ulaşmasını sağlar. Buradaki basit hatalar dahi verimliliği olumsuz etkiler ve bunların düzeltilmesi bazen yıllar sürebilir. Dolayısıyla ceviz fidanı bakımının profesyoneller tarafından yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

 

Chandler Ceviz Fidanı Budama

Chandler ceviz fidanı budaması ile düzgün ve kuvvetli bir taç oluşumu hedeflenir. Ana dalların dağılışları ve sayıları düzenlenir. Böylece ağaç içerisindeki hava ve ışık sirkülasyonu sağlanmış olunur.

Budama yapılırken ağacın yaşı ve bulunduğu iklim dikkate alınmalıdır. Budama, genellikle Mart ayı içerisinde, ağaçlar uyanmaya başlamadan önce yapılır. Yeşil sürgün budaması ise Mayıs ayında gerçekleştirilir.

Ceviz fidanı budamasının kendi içinde farklı çeşitleri vardır. Ağaçların durumuna göre bunlardan uygun olanların yapılması gerekir. Bu budama türleri şu şekildedir:

Şekil budaması; dengeli ve düzgün bir taç oluşturulması ve ağacın şekillendirilmesi için yapılır.

Göz budaması; dalların, gövdeyle geniş açı oluşturacak şekilde büyümeleri için yapılır.

Bakım budaması; hastalıklı dalların uzaklaştırılması için yapılır.

Ürün budaması; meyve kalitesinin arttırılması ve periyodisetisinin düzene konulması için yapılır.

 

Chandler Ceviz Fidanı Sulama

Sulama, her bitkide olduğu gibi chandler ceviz fidanında da gelişim ve verimlilik için büyük önem taşır. Sulamanın doğru miktarda ve periyodik olarak yapılması gerekir.

Chandler ceviz, diğer türlere kıyasla daha geç uyandığı için ilk sulama Mayıs ayında yapılmalıdır. Bu dönemde fidanların haftada bir gün sulanması yeterli olacaktır. Ortalama her fidana 35 litre su verilmelidir. Damlama sistemi varsa her fidanın 3 saat sulanması gerekir.

Haziran ayında da hafta bir gün sulama yapılmaya devam edilir. Temmuz ayına gelindiğinde sulama, haftada iki güne çıkarılır. Ağustos ayında da haftada iki gün sulama yapılır. Eylül ve Ekim aylarında ise iki haftada bir defa sulama yapılır. Bu dönem ile birlikte sulama işlemi tamamlanır.

Sulama yapılırken arazinin yapısı ve iklim dikkate alınır. Nihayetinde her arazinin yapısı farklı olacağı için hem su miktarı hem de kullanılacak sulama sistemi buna uygun olarak belirlenmelidir.

 

Chandler Ceviz Fidanı Gübreleme

Chandler ceviz fidanının doğru şekilde gübrelenmesi için öncelikle toprak analizinin yaptırılması gerekir. Buradan gelecek sonuca göre uygun gübre ve bunun hangi miktarda uygulanacağı belirlenir. Ayrıca bir önceki yılın Temmuz ayında yapılacak yaprak analizi sonuçları da gübre seçiminde dikkate alınır. Bu şekilde yapılacak gübreleme ile en yüksek verimlilik elde edilir.

Chandler ceviz fidanına azotlu ve potasyumlu gübre uygulanır. Sulamanın başladığı Mayıs ayı ile birlikte fidanlara azot ve potasyum içeren gübreler verilir. Ekim ayına kadar gübreleme bu şekilde devam eder. Hasat sonrasında Kasım veya Aralık ayında ağaçlara yanmış hayvan gübresi verilir.

 

İlaçlama

Fidanların sağlıkları için Şubat ayı içerisinde bordo bulamacı (%2) uygulanır. Bu uygulama, ayın ilk haftasında yapılmalıdır. Ayrıca uygulama sonrasındaki birkaç günün yağmurlu olmamasına özen gösterilmelidir. Aksi durumda bordo bulamacı etkisini gösteremeyecektir.

Bordo bulamacı ile bakteriyel hastalıklar engellenir ve yeni sezonda bu türden hastalıkların görülme olasılığı en aza indirgenir.

Daha sonraki süreçte ağaçların tamamı yerine, sadece hastalıklı ağaçlara ilaç uygulaması yapılır.

 

Diğer Bakım İşlemleri

Chandler ceviz bakımı kapsamında bahçedeki yabancı otlarla mücadele edilir. Bunun için ilk sulamanın yapıldığı Mayıs ayında ot çapası yapılır. Ağaçların altı temizlenir ve yabancı maddeler uzaklaştırılır. Ot ve diğer yabancı maddelerin olmaması, ağaçların sağlıklarını olumlu etkiler ve verimliliklerini yükseltir.