Chandler ceviz verimi

Chandler ceviz verimi

Chandler ceviz, dünyadaki en verimli ceviz türleri arasında yer alır. Bu türdeki fidanların meyveleri salkımlar şeklinde olur. Salkımlar 2’li, 3’lü veya 4’lü olabilir. Uygun iklime sahip bir bahçeden, doğru bakım ile diğer türlere kıyasla daha yüksek verim elde edilir.

 

Chandler Ceviz Verimi Nasıl?

Chandler ceviz fidanı, dikildiği yıldan itibaren meyve verir. Ancak fidanların gelişimi için ilk 3 yıl bu meyveler fark edildiği anda, ağaçlara zarar verilmeden, özenli bir şekilde koparılır. Böylece ağacın bütün gücünü gelişimine vermesi sağlanır.

Doğru bakım ile gelişimi sağlanan fidanlar, 4 yaşında geldiğinde ortalama 2,5-3 kg meyve verir. Ağaçların yaşı ile birlikte verdikleri ceviz miktarı da artar. 6 yaşına gelen fidanlar 6-8 kg, 9 yaşına gelen fidanlar ise 15-20 kg ceviz verir.

Buradaki rakamlar, profesyonel ceviz bahçesi yönetimi ile mümkündür. Eğer dikim ve bakım doğru olarak yapılmaz ya da bu süreçte küçük hatalar yapılırsa, verim düşer.

 

1 Dönüm Chandler Ceviz Ne Kadar Kazandırır?

1 dönüm ceviz bahçesine, arazinin özelliklerine bağlı olarak 20 ila 30 arasında Chandler ceviz fidanı dikilebilir. Dikim yapılacak fidan sayısına ve fidanların yaşlarına göre elde edilecek ceviz miktarı değişir. Dolayısıyla da bu noktada net bir rakam vermek mümkün olmaz.

Ortalama olarak bakıldığında, 10 yaşında Chandler ceviz ağaçlarının bulunduğu 1 dönümlük ceviz bahçesinden yaklaşık 520 kg ceviz elde edilir. Cevizin satış fiyatına göre kazanılacak rakam değişir. Chandler, kendine has lezzeti, ince kabuğu ve diğer özellikleri ile ticari değeri yüksek olan bir türdür. Dolayısıyla elde edilen kazanç, beklentileri rahatlıkla karşılayacak, hatta üreticileri heyecanlandıracaktır.

 

Chandler Ceviz Verimi Nasıl Yükseltilir?

Chandler ceviz fidanı veriminin yükseltilmesi için dikimden itibaren bütün işlemlerin doğru şekilde yapılması gerekir. Chandler, yan dal verimi yüksek olan bir türdür. Bu verimliliği en yüksek seviyeye çıkarmak için dikimin doğru aralıklarla yapılması gerekir. İdeal dikim aralığı, düz araziler için 8x8 m, eğimli araziler içinse 7x7 m şeklindedir. İdeal dikim aralıkları, yan dalların birbirine değmesini engeller. Ayrıca ışık ve hava sirkülasyonunu da sorunsuz olarak sağlayacaktır.

Eğer dikim aralığı daha düşük olarak belirlenirse ağaçlar büyüdükçe, yan dalları birbirine temas etmeye başlar. Bunun engellenmesi içinse yan dallara sert budama yapılması gerekir. Yan dalların budanması, verimliliğin ciddi anlamda düşmesi demektir.

Budama, verimliliği etkileyen önemli bir unsurdur. Budamanın zamanında ve doğru şekilde yapılması, fidanların doğru taç oluşturmasını sağlar. Yan dalların geniş açıyla büyümesine imkan verir. Ayrıca ilaçlama ve gübreleme de benzer şekilde önemlidir. Sulamanın başladığı Mayıs ayı ile birlikte fidanlara azotlu ve potasyumlu gübre verilmelidir. Son olarak yabani otlarla mücadele de unutulmamalıdır. Bütün bu hususlara dikkat edildiği takdirde, Chandler ceviz verimi en üst düzeyde gerçekleşir.