Chandler Ceviz Fidanı Dikimi

Chandler Ceviz Fidanı Dikimi

Chandler ceviz fidanı, 1200 metre rakıma kadar olan yerlerde yetişen verimli bir türdür. Yüksek verimlilik için fidanların doğru şekilde toprakla buluşturulması gerekir. Chandler ceviz dikimi, özen gerektiren bir işlemdir.

Chandler ceviz fidanı dikiminden önce arazinin hazırlanması, sonrasında ise dikim aralığının belirlenmesi gerekir. Chandler için ideal dikim aralığı düz arazilerde 8x8 m, eğimli arazilerde ise 7x7 m şeklindedir. Sık dikim yapılacaksa 8x4 m veya 7x3,5 m de tercih edilebilir. Ayrıca arazinin durumuna ve şekline göre daha farklı dikim aralıkları da uygulanabilir.

 

Chandler Ceviz Fidanı Nasıl Dikilir?

Chandler ceviz fidanı dikimi için 60-70 cm derinliğinde ve genişliğinde çukurlar hazırlanır. Çukurlar açılırken, buradan çıkan toprak özenli bir şekilde çukurun yanına yığılır. Çukurların fidanlara göre daha geniş ve derin olması önemlidir. Bu durum, kök gelişimini kolaylaştırır ve olumlu etkiler.

Fidanlar yerleştirilmeden önce çukurlara leonardit veya yanmış hayvan gübresi atılır. Hayvan gübresinin tam olarak yanmış olması önemlidir. Aksi takdirde içerisinde böcek larvaları ve ot tohumları olabilir ve bunlar, fidanlara zarar verebilir. Ayrıca hayvan gübresi veya leonarditin her fidan için yarım küreği geçmeyecek şekilde atılması gerekir.

Dikimden önce fidanların ezilmiş ve kopmak üzere olan kökleri var ise bunlar temizlenir. Sonrasında fidanlar, açılan çukurlara özenli bir şekilde yerleştirilir ve aşı kısımları, toprağın üzerinde kalacak şekilde dikim yapılır. Çukurlar, özenli bir şekilde kenarlarına yığılmış olan toprakla doldurulur.

Dikim yapılan bölge sert rüzgarlar alıyorsa, rüzgar yönü dikkate alınarak fidanların yanlarına kazıklar dikilir ve fidanlar bunlara bağlanır. Böylece rüzgar nedeniyle sallanmaları engellenir.

Dikim tamamlandıktan sonra can suyu verilerek işlem tamamlanır. İlk günlerde, fidanların kolay tutması için sık sulama yapılır. Sulama sıklığı sonraki dönemlerde normale döndürülür.

Fidan dikimi sonrasında ilk budama yapılmalıdır. Düzgün ve sağlıklı bir taç oluşumu için dikim sonrasında fidanın toprak üzerindeki boyu 40-50 cm olacak şekilde budanmalıdır. Budama çapraz şekilde yapılır. Ayrıca budanan bölgeye sutut (su geçirmeyen bir madde) veya aşı macunu sürülmelidir. Böylece fidanın su kaybetmesi engellenir.

 

Chandler Ceviz Fidanı Ne Zaman Dikilir?

Açık köklü fidanlar, Kasım ile Mart ayları arasında dikilebilir. Mevsime bağlı olarak dikim Nisan ve Mayıs aylarında da gerçekleştirilebilir. Ancak hava sıcaklığının çok düştüğü bölgelerde, Ocak ve Şubat aylarında dikim yapılması uygun olmayacaktır.

Tüplü fidanlar ise yılın her dönemi toprakla buluşturulabilir. Buna karşın tüplü fidanlar için en ideal dikim zamanı Mayıs ve Haziran aylarıdır. Sert geçen kış aylarında bu fidan türünün de dikilmemesi gerekir.