Chandler Ceviz Fidanı Özellikleri

Chandler Ceviz Fidanı Özellikleri

Chandler ceviz fidanı, yüksek verimliliği ve sahip olduğu diğer özellikleri ile dünya genelinde en fazla tercih edilen türler arasında yer alır. Kısa sürede meyve vermeye başlaması ve meyvelerinin ticari değerinin yüksek olması, öne çıkan özellikleridir.

 

Chandler Ceviz Fidanı Meyve Özellikleri

Chandler ceviz; ince kabuklu, oval şekilli ve az pürüzlü meyveler verir. Meyveler, kabuklarından kolay bir şekilde ayrılır ve iç meyve bir bütün olarak çıkar. Kuru ve taze olarak tüketilebilen cevizin iç beyazlık oranı %95-99 arasındadır. İç randıman oranı ise %52 ile %55 arasında değişir. Bu oran, 13 gram olan bir cevizdeki iç meyve miktarının 6,5-7 gram olması anlamına gelir.

Kendine has bir tadı vardır. Omega 3 yağ asitleri ve diğer yararlı vitaminler ve mineraller bakımından oldukça zengindir. İç meyvesindeki yağ oranı %70, protein oranı ise %23’tür. Meyvesinin bu özellikleri, ticari değerinin yüksek olmasını sağlar. Kolay bir şekilde depolanması ve taşınması, farklı pazarlara rahatlıkla ulaştırılmasına imkan verir.

 

Chandler Ceviz Fidanı Ağaç Özellikleri

Yarı dik gelişen Chandler fidanı, orta kuvvette büyür. Bu özellikleri nedeniyle bodur ceviz olarak da isimlendirilir. Ağaçların en önemli özelliği, geç çiçeklenmesidir. Birçok türe göre 15 gün daha geç çiçeklenir. İlgili özelliği sayesinde ilkbahar donlarından neredeyse hiç etkilenmez. Bu da verimliliğin her yıl yüksek olmasını sağlar.

Yan dallarındaki verimliliği çok yüksektir. Yan dalların meyve verme oranı %90 iken, tomurcuklardaki verim ise %85-90 arasındadır. Ayrıca hastalıklara karşı dirençli bir türdür. Hastalıklara karşı dirençli olması, meyvelerinin sağlıklı ve sağlam olmasında önemli role sahiptir.

 

Chandler Ceviz Fidanı Dikimi

Chandler ceviz, 1200 metre rakıma kadar olan bölgelerde yetişebilir. Yıllık soğuklanma ihtiyacı 700 saattir. Yani fidanların kış döneminde en az 700 saat +7,5 °C altındaki bir sıcaklıkta kalması gerekir. Ayrıca sonbahar ve kış aylarında soğuk (+7 °C altı), ilkbahar ve yaz aylarında ise olgunlaşmayı sağlayacak kadar sıcak (25-30 °C) ister. Bu şartlara sahip iklimlere uyum sağlama konusunda oldukça başarılıdır.

Toprak bakımından ise ciddi bir seçiciliği yoktur. Taban suyu yüksek olmayan, gevşek ve alüvyonlu toprakları sever. Kazık köklü olduğundan derin ve yumuşak topraklarda çok daha iyi sonuçlar alınır.

Chandler ceviz, uygun iklim ve toprak şartlarının sağlandığı bölgelerde doğru dikim aralığı ile toprakla buluşturulmalıdır. Dikim aralığı düz araziler için 8x8 m, eğimli araziler için ise 7x7 m şeklindedir. Ayrıca sık dikime de uygun bir türdür ve sık dikimde aralıklar, 8x4 m veya 7 x3,5 m olabilir.

Fidanların dikimi için 60-70 cm derinliğinde ve genişliğinde çukurlar açılmalıdır. Çukurlara ilk olarak organik çiftlik gübresi atılmalı, sonrasında fidanların aşılı kısmı toprağın üzerinde kalacak şekilde dikim yapılmalıdır.

 

Chandler Ceviz Fidanı Verimi

Chandler ceviz fidanı, dördüncü yıldan itibaren meyve vermeye başlar. Bir fidan 4 yaşına geldiğinde ortalama 2,5 kg ceviz verir. İdeal verimliliğe 7-8 yaşında ulaşan fidanlar ise ortalama 20 kg meyve verir.

Yüksek verimlilik için fidanların henüz dikimden itibaren doğru şekilde bakımının yapılması gerekir. Profesyonel bakım ile burada bahsedilen verimlilik rakamlarına ulaşılabilir. Aksi durumda çok daha düşük verimlilikte kalabilirler.